Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die gebruikt kunnen worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Specerijen hebben eenzelfde functie, maar komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen, bast of wortels.
Uiteraard hebben we het bij onderstaande kruiden en specerijen uitsluitend over het gebruik ervan in de keuken en tijdens het koken.
Je vindt hieronder een alfabetische lijst van kruiden.
A | Aarmunt Ananassalie Anijs Ajowan, echte karwij Anaheim, Spaanse peper Arengpalm, suikerpalm. palmsuiker Arabische jasmijn Azijnboom, sumak |
B | Basilicum Betelpeper, betelblad Betelpeper(plant), wilde Bieslook Bittersinaasappel(schil, sap) Bladselderij Bleekselderij Bonenkruid Bonen, soja |
C | Carolina Reaper Cayenne Chili (Chili serrano) Citroen(schil, sap) Citroenbasilicum Citroengras Citroenkruid Citroenmelisse Citroenmunt Citroentijm Citroenverbena Citrus |
D | Dadelpalm | palmsuiker Dille Djahé | gember Djinten | komijn Dragon |
E | Echte kamille Echte karwij Echte kervel Echte marjolein, majoraan Echte salie Echte tijm |
F | Fenegriek Fines herbes (kruidenmengsel) Foelie | nootmuskaat Franse dragon |
G | Garam Masala Geelwortel | koenjit | kurkuma Gele jasmijn Gember | djahé Groene peper(korrels) Groene peper Groot kaasjeskruid Gyros |
H | Habanero Hazelaar | hazelnoten |
I | Italiaanse kruidenmix |
J | Japanse kamperfoelie Jasmijn (Arabische, gele en gewone) |
K | Kaasjeskruid, groot Kalmoes Kamille, echte Kamille, roomse Kamperfoelie, Japanse Kaneel Kardemom Karwij, echte Kastanje, tamme Kerrie Kerrieplant Kervel, echte Ketoembar | koriander Kleine pimpernel Knoflook Knolselderij Koenjit | kurkuma | geelwortel Koekkruiden Kokos | santen Komijn | djinten Komijn, zwarte (nigella) Koriander | ketoembar Kruidnagel Kurkuma | koenjit | geelwortel |
L | Laurier Lavas Lavendel Lange peper Limoen(schil, sap) Limonetto |
M | Maggikruid, maggiplant Madame-jeanette Marjolein | majoraan Mosterd, mosterdzaad Munt |
N | Naga Jolokia Nigella (nigelle) | zwarte komijn Nootmuskaat | foelie |
O | Oliepalm Oregano | wilde marjolein |
P | Palmsuiker | dadelpalm Palmsuiker | suikerpalm | arengpalm Paprika Passiebloem Peper(korrels), groene, witte en zwarte Pepermunt Peper, rode en groene Peper, Spaanse Pesto Peterselie Pimpernel, kleine Piper sarmentosum | daun kadok Piri piri Pompoen Provençaalse kruiden |
Q | Helaas, geen vermeldingen. |
R | Rawit Reuzepeterselie Rode peper Rode raripilamunt Roomse kamille Rozemarijn Russische dragon |
S | Saffraan Sambal Sambal badjak Sambal oelek Sambal trassi Santen | kokos Salie, echte Selderij, snijselderij Sereh Sinaasappel(schil, sap) Sojaboon Speculaaskruiden Stemgember Steranijs Suikerpalm | arengpalm | palmsuiker Staartpeper Sumak, sumac |
T | Tabasco Tijm, echte Tijm, wilde |
U | Helaas, geen vermeldingen. |
V | Vanille Venkel Vijfkruidenpoeder |
W | Wilde betelpeper(plant) Wilde marjolein | oregano Wilde tijm Witte peper(korrels) Witte munt |
X | Helaas, geen vermeldingen. |
Y | Helaas, geen vermeldingen. |
Z | Zeeroverssambal Zoethout Zwarte bes Zwarte komijn, nigella Zwarte peper |