Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die gebruikt kunnen worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Specerijen hebben eenzelfde functie, maar komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen, bast of wortels.

Uiteraard hebben we het bij onderstaande kruiden en specerijen uitsluitend over het gebruik ervan in de keuken en tijdens het koken.

Je vindt hieronder een alfabetische lijst van kruiden.

AAarmunt
Ananassalie
Anijs
Ajowan, echte karwij
Anaheim, Spaanse peper
Arengpalm, suikerpalm. palmsuiker
Arabische jasmijn
Azijnboom, sumak
BBasilicum
Betelpeper, betelblad
Betelpeper(plant), wilde
Bieslook
Bittersinaasappel(schil, sap)
Bladselderij
Bleekselderij
Bonenkruid
Bonen, soja
CCarolina Reaper
Cayenne
Chili (Chili serrano)
Citroen(schil, sap)
Citroenbasilicum
Citroengras
Citroenkruid
Citroenmelisse
Citroenmunt
Citroentijm
Citroenverbena
Citrus
DDadelpalm | palmsuiker
Dille
Djahé | gember
Djinten | komijn
Dragon
EEchte kamille
Echte karwij
Echte kervel
Echte marjolein, majoraan
Echte salie
Echte tijm
F Fenegriek
Fines herbes (kruidenmengsel)
Foelie | nootmuskaat
Franse dragon
GGaram Masala
Geelwortel | koenjit | kurkuma
Gele jasmijn
Gember | djahé
Groene peper(korrels)
Groene peper
Groot kaasjeskruid
Gyros
HHabanero
Hazelaar | hazelnoten
IItaliaanse kruidenmix
JJapanse kamperfoelie
Jasmijn (Arabische, gele en gewone)
KKaasjeskruid, groot
Kalmoes
Kamille, echte
Kamille, roomse
Kamperfoelie, Japanse
Kaneel
Kardemom
Karwij, echte
Kastanje, tamme
Kerrie
Kerrieplant
Kervel, echte
Ketoembar | koriander
Kleine pimpernel
Knoflook
Knolselderij
Koenjit | kurkuma | geelwortel
Koekkruiden
Kokos | santen
Komijn | djinten
Komijn, zwarte (nigella)
Koriander | ketoembar
Kruidnagel
Kurkuma | koenjit | geelwortel
LLaurier
Lavas
Lavendel
Lange peper
Limoen(schil, sap)
Limonetto
MMaggikruid, maggiplant
Madame-jeanette
Marjolein | majoraan
Mosterd, mosterdzaad
Munt
NNaga Jolokia
Nigella (nigelle) | zwarte komijn
Nootmuskaat | foelie
OOliepalm
Oregano | wilde marjolein
PPalmsuiker | dadelpalm
Palmsuiker | suikerpalm | arengpalm
Paprika
Passiebloem
Peper(korrels), groene, witte en zwarte
Pepermunt
Peper, rode en groene
Peper, Spaanse
Pesto
Peterselie
Pimpernel, kleine
Piper sarmentosum | daun kadok
Piri piri
Pompoen
Provençaalse kruiden
QHelaas, geen vermeldingen.
RRawit
Reuzepeterselie
Rode peper
Rode raripilamunt
Roomse kamille
Rozemarijn
Russische dragon
SSaffraan
Sambal
Sambal badjak
Sambal oelek
Sambal trassi
Santen | kokos
Salie, echte
Selderij, snijselderij
Sereh
Sinaasappel(schil, sap)
Sojaboon
Speculaaskruiden
Stemgember
Steranijs
Suikerpalm | arengpalm | palmsuiker
Staartpeper
Sumak, sumac
TTabasco
Tijm, echte
Tijm, wilde
UHelaas, geen vermeldingen.
VVanille
Venkel
Vijfkruidenpoeder
WWilde betelpeper(plant)
Wilde marjolein | oregano
Wilde tijm
Witte peper(korrels)
Witte munt
XHelaas, geen vermeldingen.
YHelaas, geen vermeldingen.
ZZeeroverssambal
Zoethout
Zwarte bes
Zwarte komijn, nigella
Zwarte peper